Specjalistyczne preparaty na wzmocnienie organizmu dla osób starszych to nie jedyne wyjście, gdy chcemy zadbać o odporność seniora. Jak wzmocnić organizm starszej osoby w niefarmakologiczny sposób?
Co podać starszej osobie na wzmocnienie?
Wraz z wiekiem słabną możliwości układu immunologicznego – spada odporność wrodzona i nabyta. Seniorzy borykają się z większą podatnością na zakażenia, mają słabszą odporność poszczepienną, a ich organizmy gorzej radzą sobie z eliminacją uszkodzonych lub nieprawidłowo działających komórek. Układ odpornościowy osób starszych jest mniej wydolny, dlatego należy go niejako „dokarmiać” i stymulować. Na wzmocnienie organizmu starszej osoby polecane jest zdrowe, pełnowartościowe żywienie bogate w witaminy i składniki odżywcze. Dieta powinna zawierać m.in.:
- Białko – aby wzmocnić odporność seniora, należy wprowadzić do diety odpowiednią ilość białka, czyli ok. 40-70 g/dobę dla kobiet oraz 45-80 g/dobę dla mężczyzn po 65 roku życia. Białko wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobami, przy tym m.in. buduje mięśnie, poprawia procesy przemiany materii, wpływa pozytywnie na pamięć i myślenie.
- Błonnik pokarmowy – co podać starszej osobie na wzmocnienie? Codzienną porcję błonnika, czyli ok. 20-40 g/dobę. Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego i poprawia trawienie, chroni też mikroflorę jelit. Przekłada się to na odporność seniora, ponieważ tak „odżywiona” mikrobiota jelitowa chroni organizm przed patogenami.
- Cynk – kolejna substancja, która pozwala budować odporność seniora to cynk. Zaleca się przyjmowanie 15-20 mg dziennie, co poprawi działanie układu odpornościowego, a do tego zadziała przeciwutleniająco i obniży stres oksydacyjny w komórkach ciała.
- Kwasy tłuszczowe omega-3 – ten rodzaj substancji wspomaga funkcje całego organizmu, w tym układ immunologiczny. Przekłada się to na wzmocnienie organizmu starszej osoby. Według zaleceń w diecie seniora powinno pojawić się ok. 2 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 na dobę.
- Selen – pierwiastek, który odgrywa szczególną rolę w procesach metabolicznych. Z białkiem staje się silnym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed procesami starzenia i uszkodzeniami błon komórkowych. Zaleca się spożycie ok. 55 µg selenu na dobę.
- Żelazo – zapobiega anemii, wpływa na poprawę funkcjonowania całego organizmu, a przy tym działa pozytywnie na odporność. Niedobór żelaza to większa senność, bóle głowy, kołatanie serca, wysokie tętno. Seniorzy powinni przyjmować ok. 8 mg na dobę.
Jak wzmocnić starsza osobę – przykłady z codziennej diety
Skoro wiesz już, co na wzmocnienie dla starszej osoby sprawdzi się najlepiej, czas na faktyczne podkręcenie diety seniora.
Zaczynamy od białka, które znajdziesz w chudym mięsie, rybach, produktach roślinnych strączkowych, jajach, mleku i produktach mlecznych, pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu. Wystarczy więc chleb razowy na śniadanie, 200 g piersi z kurczaka na obiad czy jajko gotowane na kolację, aby uzyskać łącznie dawkę ok. 50 g białka.
Gdzie znajdziesz drugi produkt – błonnik pokarmowy? M.in. w ciemnym pieczywie, płatkach owsianych, otrębach, grubych kaszach, surowych owocach i warzywach, pestkach, orzechach. Aby dostarczyć 30 g błonnika wystarczy 100 g kaszy gryczanej (6 g błonnika), 50 g płatków owsianych (5 g błonnika), 50 g otrębów dodawanych np. do jogurtu czy sałatki (20 g błonnika). Podając seniorowi produkty bogate w błonnik, nie zapominaj o nawodnieniu co wpłynie na perystaltykę jelit.
Na odporność dla seniora polecany jest także cynk. Występuje on w jajach, wołowinie, rybach, nasionach dyni, otrębach pszennych, kiełkach pszenicy, w cebuli i czosnku. Aby dostarczyć 20 mg cynku wystarczy 200 g kurczaka (5 mg cynku), 100 g fasoli pieczonej (3 mg cynku), 50 g orzechów (3 mg cynku), 200 g produktów mlecznych (nawet do 9 mg cynku).
Co podać starszej osobie na wzmocnienie? Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To m.in. tłuste ryby morskie, niektóre oleje roślinne (np. olej lniany), orzechy włoskie, nasiona lnu. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie 2 g wystarczy np. 10 g siemienia lnianego, w którym 60% tłuszczów to właśnie omega-3. Ciekawostka: zaledwie 3 orzechy włoskie pokrywają 100% zapotrzebowania na omega-3!
Kolejnym ważnym pierwiastkiem jest selen. Czym wzmocnić starszą osobę, aby go dostarczyć? Warto włączyć do diety m.in. łososia (100 g ryby to nawet do 95% dziennego zapotrzebowania na selen), orzechy brazylijskie (50 µg selenu na 50 g produktu) czy jaja (6-60 µg/100 g produktu).
Żelazo znajdziesz w podrobach, chudej wołowinie czy mięsie indyka, jajach, warzywach (np. fasola, korzeń pietruszki, soczewica), owocach (suszone morele), prażonym sezamie czy nasionach dyni. Przykładowo 100 g korzenia pietruszki to 1,2 mg żelaza, 200 g indyka to 2,2 mg żelaza, 50 g suszonych moreli to 1,3 mg żelaza, 50 g pestek dyni to 1,6 mg żelaza.
Co na wzmocnienie organizmu dla starszej osoby? ABC witamin
Oprócz wymienionych wcześniej składników odżywczych do diety warto włączyć witaminy. Co wybrać na odporność dla seniora? To m.in.:
- Witamina A – poprawia widzenie, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek oraz wspiera układ immunologiczny. Jest obecna m.in. w wątróbce, maśle, węgorzu, tuńczyku, serach dojrzewających, jajach, chudym twarogu.
- Witamina C – silny przeciwutleniacz, który chroni organizm, poprawia gojenie ran, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom glukozy. Witamina C podnosi odporność organizmu. Najwięcej jest jej w cytrusach, brokule, kalafiorze, papryce, truskawkach czy kiszonkach.
- Witamina B6 – niezbędna do produkcji hemoglobiny, wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi, uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, czyli poprawia odporność organizmu. Najwięcej witaminy B6 mają m.in. mięso, ryby (łosoś i makrela), produkty pełnoziarniste, strączki.
- Witamina D – niezbędna dla kości i zębów, poprawia działanie układu nerwowego i mięśniowego. Organizm produkuje ją samodzielnie, ale tylko, gdy jest słońce. Witamina D występuje m.in. w tłustych rybach i jajach.
- Witamina E – działa przeciwzakrzepowo, wspiera układ odpornościowy i poprawia procesy metaboliczne. Można ją znaleźć m.in. w oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, orzechach (laskowe, włoskie, pistacje), nasionach słonecznika, roślinach strączkowych.
- Preparaty na wzmocnienie organizmu dla osób starszych, a może ruch i ćwiczenia?
- Czym wzmocnić starszą osobę? Dobrze dobrane składniki odżywcze w codziennej diecie, a czasem także specjalne suplementy – to jedno. Druga sprawa to ruch.
- Jak pokazują badania, na które powołuje się m.in. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności zmniejsza podatność na choroby. Nie chodzi tu o dużą intensywność – a o regularność. Aktywny senior ma szansę dłużej cieszyć się lepszą wydolnością, a także odpornością. Ruch zmniejsza dolegliwości bólowe, dotlenia, poprawia krążenie.
- Odporność to zdolność organizmu do radzenia sobie z patogenami. W pracy z osobą starsząwarto zadbać o jej dietę, suplementację, a także odrobinę zdrowego ruchu – aby zachować witalność seniora na dłużej!
Pensjonariusze z DDOM mają warsztaty i porady dietetyka K. Tennau, ale także odbywa się edukacja w zakresie zdrowia z pielęgniarkami, opiekunami medycznymi.